Rettungsinterventionen 2018

Nepohyblivý kůň v okrese Žďár nad Sázavou

2. 7. 2018 – v tento den vyjížděl tým P&HE ke koni s neurčitým postižením. Kůň se pohyboval jen s největší námahou, proto byl transportován v závěsu na KCHK Brno. Zde se diagnostikovaly zdánlivě banální zapíchané velké trny ve spěnce.

Asistence při ošetření kopyt

30. 5. 2018 – ve stájích v okrese Břeclav jsme prakticky využili nově pořízenou mobilní trojnožku. Valachovi, dlouhodobě se léčícímu se zlomeninou pažní kosti bylo nutné ošetřit kopyta. Protože nebylo možné provést strouhání normálně, byl kůň zavěšen do závěsu, který mu pomohl ideálně držet stabilitu.

Asistence při ošetření kopytAsistence při ošetření kopytAsistence při ošetření kopyt

Další kůň s problémem pohybového aparátu

8. 5. 2018 – pro koně s podezřením zlomeniny přední končetiny vyjel tým P&HE do okresu Vyškov. Zlomenina nebyla potvrzena, přesto kůň zůstal v léčení na KCHK Brno.

Vykloubené rameno

19. 4. 2018 – záchranný tým vyjel do okresu Břeclav ke koni s problémem pohybového aparátu. Protože kůň nemohl stát na vlastních nohou, byl na KCHK Brno převezen vleže na speciální podložce.

Přeprava v závěsu z okresu Brno – venkov

27. 3. 2018 – speciální transport koně, nakopnutého ve výběhu do prsou. Diagnóza na specializovaném pracovišti KCHK Brno nepotvrdila zlomeninu, ani jiný závažnější problém.

Přeprava apatického koně vleže

9. 3. 2018 – další výjezd na moravsko-slovenské příhraničí. Z okolí Holíče se převážel vleže postižený kůň na KCHK Brno. Zde byl diagnostikován herpes virus.

Poník v septiku

8. 3. 2018 – poník, toužící po svobodě v katastru Brno – město, zapadl do nedostatečně zabezpečeného septiku. Za pomoci 2 zvířecích záchranářů byl během hodiny vytažen a zůstal v domácím ošetření.

Kůň na Slovensku s úrazem hlavy

5. 3. 2018 – vyjeli 2 členové týmu s technikou za Slovenské hranice. V leže na polstrované podložce dovezli na KCHK Brno koně s rozsáhlým poraněním hlavy.

Zlomenina pánevní kosti

4. 3. 2018 – z okresu Vyškov byl v konstrukci v závěsu transportován na KCHK Brno kůň s neurčitou diagnózou. Přeprava proběhla v pořádku a na specializovaném pracovišti byla zjištěna zlomenina pánve.

Stavění ležícího koně na nohy

2. 2. 2018 – člen týmu P&HE vyjížděl do okresu Břeclav k ležícímu koni. Přítomný veterinář doporučil rekonvalescenci koně ve veterinárním závěsu. Proto byl kůň vyzdvižen a zanechán zavěšený v síti, kterou jsme majiteli zapůjčili.